Tomms verden

- samtaler under hvitt flagg

I Tomms verden ønsker vi å skape et forum for dype, konstruktive samtaler mellom parter som møtes i en atmosfære av åpenhet – og anledning til fordypelse av argumenter og resonnementer.

Den offentlige debatt preges av polarisering, og av en dramaturgi som ikke legger til rette for å justere egne standpunkt. I serien Tomms Verden leder NRKs Tomm Kristiansen samtaler mellom mennesker med ulikt ståsted. Ikke primært for å vise motsetninger, men for å komme noen skritt videre i felles refleksjon. Her finner du podcastene fra samtlige arrangementer:

Prosessen mot Jesus
I denne samtalen som fant sted i Kulturkirken Jakobs krypt i 2018 diskuterer en jurist, en menneskerettighets-ekspert og en teolog påskens rettsdrama under overskriften «Prosessen mot Jesus».
Deltakere:
Merete Smith – Generalsekretær i Advokatforeningen
Nils A. Butenschøn – Professor ved Norsk senter for menneskerettigheter
Sturla Stålsett – Professor i teologi ved MF – Det teologiske menighetsfakultet
Anders Runesson – Professor i teologi ved Universitetet i Oslo (UiO)
Deltagerne går gjennom påskehendelsene og vurdere de grep jødene tar, og se på romernes håndtering. Skjer det et justismord? Fikk Jesus forklare seg? Og kunne han kommet seg ut av det? Svarte han dårlig for seg? Sikkerhetssituasjonen må vurderes, faren for terrorister, folkets psykologi, personlighetene Judas og Peter. Hva kunne aktørene gjort annerledes? Vi bruker vårt eget språk og vår tenkemåte på «sakens dokumenter» og trekker paralleller til vår tid.

 

Norge – hvor godhet er et skjellsord
Den norske historien om bistand og å hjelpe vanskeligstilte andre steder startet for snart to hundre år siden, med oppstarten av de første misjonsforeningene på 1820-tallet. Da 31 flyktningebarn fra Tibet kom til Norge i 1964, ble de mottatt med hornorkester og ordfører. I dag går veien til Norge gjennom avhørsprosesser og lange opphold i mottak med arbeidsforbud. Det som av avsender oppfattes som tradisjonell, «norsk» medmenneskelighet og ønsker om å hjelpe, blir omtalt som «godhetstyranni», ikke bare i kommentarfelter på Facebook, men langt inn i regjeringskontorene.
Deltakere:
Asle Toje – medlem av Nobelkomiteen
Tina Shagufta Kornmo – lege, samfunnsdebattant og stortingsrepresentant for Venstre
Jan-Paul Brekke – forsker ved Institutt for samfunnsforskning
Liv Tørres – direktør ved Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center.

 

Til høyre eller venstre i Guds hus?
Kirken er ikke lenger entydig av den borgerlige verden, men er den blitt venstresidens kirke? Skulle den ikke være Guds kirke? Hjertesakene er nye, vennene er nye. Klassekampen har begynt å gå Vårt Land en høy gang når det gjelder kirkestoff. Mange må tenke nytt. Homofile, feminister og gamle ML’ere søker katedralen.
Deltakere:
Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen
Helga Haugland Byfuglien, biskop og preses i Den norske kirke
Henrik Syse, filosof, forsker ved Institutt for fredsforskning PRIO og professor ved Bjørknes Høyskole
Truls Øhra, forfatter

 

 

Norge: Fredsnasjon og våpeneksportør
Vi er med i NATO og har et forsvar. Det betyr at vi godtar å ha våpen. Da må det også, prinsipielt, være greit at vi produserer raketter «med stor ødeleggelseskraft», som det het i en annonse fra Kongsberg. Raufoss produserte kuler med eventyrlig effekt; en spesialitet som ble en verdenseksport.
Hvordan håndterer vi den vanskelige etikken? Alle moralsk utfordrende virksomheter, som det militære – utvikler et eget språk som tilslører det reelle innholdet. Man «tar ut», har «skarpe oppdrag» og kaller militære operasjoner for «flysoneforbud» og «humanitære operasjoner». Hvordan håndterer vi dette språket; dette ubehaget?
Medvirkende: Dag Hoel, Erling Borgen, Robert Mood

Illusjonen om tostatsløsningen
Hvorfor godtar vi menneskerettighetsbrudd fra Israels side, mens andre med tilsvarende krenkelser ville bli møtt med skarpe reaksjoner? Går vi fortsatt på filttøfler på grunn av holocaust? Israel går ikke på filttøfler. Palestinerne er sin egen verste fiende, med daglige raketter mot israelske byer, korrupte ledere og indre krangel. Har vi gitt dem opp? Tostatsløsningen er illusorisk, men står fortsatt på agendaen, selv om alle vet det aldri blir noe av.
Tomm har invitert Hilde Henriksen Waage, Harald Stanghelle og Jorunn Andestad Langmoen til å dykke ned i denne vanskelige materien sammen med seg.

 

Når norsk kulturbistand abdiserer
Utenriksdepartementets kulturstøtte til land i sør var tidligere knyttet til avtaler med et førtitalls norske kulturaktører – over tre år av gangen. Nå fornyes svært få avtaler og kultursamarbeid der norske aktører har en rolle, blir ikke betraktet som en aktuell måte å jobbe på.
Dette rammer blant andre Førdefestivalen, Oslo World og Kirkelig Kulturverksted. I praksis betyr det at kunstnere i sør overlates til lokale donorer, og en direkte konsekvens er at kvinner ofte taper kampen om oppmerksomhet.
Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenrikskomite, Alexandra Archetti Stølen, leder av Oslo World Festival, Solveig Korum, seniorrådgiver Kulturtanken og stipendiat ved universitetet i Agder, Michael Tetzschner, stortingsrepresentant, nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen og Erik Hillestad, leder av Kirkelig Kulturverksted deltar i debatten – som ledes av Tomm Kristiansen.

 

La de små barn komme til meg
Den siste uka har verden trolig fått fire millioner nye flyktninger, og de kommer alle fra Ukraina? De skal tas imot, men hva de andre, som blir kastet ut fordi foreldrene engang løy?
Her kan du høre Tomms Verden fra 2. mars med byrådsleder Raymond Johansen (Ap), biskop Olav Fykse Tveit, Bjørn Norman fra Mustafas støttegruppe — og Mustafa Hasan selv, som vant rettssaken mot Norge og fikk bli.
Hvordan var oppveksten for en gutt som hadde staten etter seg? Han forteller her om hvordan det er å leve med trusselen om å bli utvist – om et ungdomsliv uten dagdrømmer, men med nattlige mareritt. En barndom uten noen å lene sitt hode mot.