Svovelprekener

I serien SVOVELPREKENER inviterer Kulturkirken Jakob bra folk til å snakke uavbrutt en times tid (fra kirkens prekestol!) om hva som gjør dem sinte. Rettferdig harme – eller ærlig alvor, om du vil. Her finner du samtlige svovelprekener som podcast:

 

Arne Johan Vetlesen: Forførelsens kunst
– om kunnskapsforakten som får fattige til å stemme på milliardærer. Denne prekenen ble levert samme uken som Donald Trump ble innsatt som USA`s president.

Lindis Hurum: Givergleden som forsvant: Fem-minuttersempatien.

Å jobbe i Leger Uten Grenser innebærer å være konstant tett på ufattelig nød og deretter reise hjem til like ufattelig overflod. Hvordan skal man forstå det at nordmenn blakker seg på biler, hytter og oppussing og krangler om småpenger til verdens fattige? Hvordan kan TV-aksjoner, bilder og korte tekster i sosiale medier utløse en voldsom giverglede – som så er borte to dager senere?
Lindis Hurum er nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser og jobbet tidligere som produsent i den norske TV-bransjen.

Arne Grønlund: «Økologisk landbruk: Uvitenskapelig og usolidarisk».

Hvordan kan man, i en verden hvor hundrevis av millioner går sultne til sengs hver kveld, bruke krefter på å kritisere metoder som man vet gir mer mat for pengene. Hvordan hadde verden sett ut uten industrielt landbruk? Og kan man egentlig forsvare å doble matbudsjettet sitt for å få garantert sprøytefrie gulrøtter?
Arne Grønlund er seniorforsker ved NIBIO med jordkvalitet og klima som spesialfelt.

Ayesha Wolasmal: Nordmenn i uniform: Fiender eller frigjørere?

De vestlige demokratiene med NATO i spissen har siden 2001 hatt tildels langvarig militær tilstedeværelse i land vi hverken er i krig med eller har hatt tradisjonelle bånd med. Etter snart to tiår med aktiv militær deltakelse i Afghanistan, luftangrep i Libya og støtte til koalisjonen mot IS, er det det nødvendig å diskutere hvilke hensyn som ligger til grunn for at land som Norge slutter seg til å bidra militært og hvordan våre utenrikspolitiske beslutninger påvirker ulike aktører på bakken, enten det er sivile eller soldater? Krigen har like mange realiteter som den har aktører. Hva gjør det med oss at det utkjempes kriger på våre vegne? Hva gjør det med soldatene som kjemper denne kampen for oss? Og kanskje viktigst: Hvordan oppfattes vårt bidrag av menneskene som bor i landet det “kriges” i. Er vi fredsduer eller krigshissige hauker?

Wolasmal er født og oppvokst rett bak Jakob kirke, har afghanske foreldre, jobber for tiden for WHO, men har mange år i internasjonalt arbeid for blant annet Forsvaret bak seg og debuterte som skuespiller på norske TV-skjermer i høst i NRKs storsatsing «Nobel».

Svovelpreken med Inger Merete Hobbelstad: Forakten for lavere klasser blant de som mener å forsvare dem

Mange «vanlige folk» over hele vår del av verden har en følelse av at samfunnseliten forakter arbeiderklassens holdninger, adferd og kultur – og stemmer deretter. Har utdanningseliter og etablerte politikere brakt dette raseriet over seg selv? Hva kan de som hevder å forsvare arbeiderklassen gjøre for å vinne dem tilbake?

Inger Merete Hobbelstad er journalist, kritiker og skribent.

Gudmund Skjeldal: Ikkje fortel at du flyr. Spar kloden.

om klimaendringene som nå er i gang, og dessuten konkrete, tydelige tiltak vi hver for oss kan gjennomføre.

Fra 2002 til 2015 så vi en dobling klimagassutslippene fra flytrafikk ut av Norge — nordmenn flyr mest i verden. Utslippene fra biltrafikk er i ferd med å reduseres kraftig, men tallene fra flytrafikken mer enn veier opp for dette. Hva kan vi gjøre? Nytter det å fortelle nordmenn at klimaet er i ferd med å endre seg dramatisk mens de spar bilene sine ut av snøen?

Gudmund Skjeldal er forfatter, idéhistoriker, journalist og tidligere langrennsløper. Han har gitt ut en rekke sakprosabøker og skriver i Morgenbladet.

Christer Falck: Kan vi snakke om alkohol?: Det siste tabuet i norsk offentlighet

Nordmenns forhold til alkohol er en betent sak. Å være den eneste ved bordet som ikke drikker kan være ubehagelig — med mindre du er gravid, muslim, kjører eller er syk, vil du bli avkrevd en begrunnelse for hvorfor du avstår fra alkohol. Hvorfor er det slik, i et land hvor vi tolererer alle mulige andre livsstilskrav? Hvorfor er det mer sosialt akseptert å avstå fra kjøtt enn å avstå fra det mest skadelige rusmiddelet vi har?
Christer Falck er plateprodusent, forfatter, forlegger, gründer og programleder. Og avholdsmann.
Musikalsk gjest: Bendik Hofseth!

Nora Mehsen: Med rett til å krenke: Om forråelsen av den norske offentlige samtalen

Vi har ytringsfrihet i Norge. Men må flyktninger likevel omtales som «lykkejegere», meningsmotstandere «godhetstyranner» eller alminnelig høflighet «politisk korrekthet»? Det har vært en slående dreining i det norske ordskiftet fra 2011 gjennom flyktningekrisen de siste årene og frem til i dag. Hva skyldes det? Og hvordan kan vi sikre at alle kommer til orde uten at debatten blir totalt forsøplet?

Nora Mehsen er kriminolog, likestillingsbyråkrat og tidligere leder i Skeiv verden.

Bendik Hofseth: The Frightful Five

Overgangen fra fysisk salg til streaming har vært tøff for hele musikkbransjen. Men verst har det gått utover artistene selv. Med svært få unntak helt i toppsjiktet er det blitt umulig å tjene penger på innspilt musikk. Hvordan ble det slik? Og hvem sitter igjen med gevinsten? Verdens fem mest verdifulle selskaper i 2018 er Apple, amazon.com, Alphabet (Google), Facebook og Microsoft. Hvordan ble det slik at distribusjonsleddene stikker av med hele gevinsten, mens de som leverer selve innholdet sitter igjen med smuler?

Hofseth står selv for musikalsk innramming av prekenen denne kvelden.

Bendik Hofseth er saksofonist, produsent, komponist og sanger. Han har gjort seg bemerket verden over, først som jazzmusiker, siden i et utall genre både som solist og musiker. Han har i tillegg vært styreleder i NOPA, by:Larm, Phonophile og CIAM samt styremedlem i TONO og NCB. Hofseth er også professor ved Universitetet i Agder.

Kai Eide: Hva skal vi gjøre med Amerika?

Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk har vært forankret i forholdet til USA siden andre verdenskrig. Hvordan skal vi forholde oss til at vår viktigste allierte undergraver fredsarbeid og nedrustningsarbeid?

Kai Eide er norsk diplomat og politiker. Han var FNs spesialutsending til Afghanistan i perioden 2008-10 og har før det vært bl.a. politisk direktør i UD, NATO-ambassadør og leder av FNs operasjoner i Bosnia-Herzegovina.

Ann-Magrit Austenå: Hvor blir det av dem?

Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt åttende år, med en halv million drepte og mange millioner på flukt. Men her i Norge melder UDI om historisk lave antall asylsøkere. Hvor blir det av dem? Og får de en behandling vi kan kalle anstendig?

Ann-Magrit Austenå er generalsekretær i NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere).

Marthe Valle: Europas skam – Flyktningekrisen i Hellas

Hellas har gått fra å være et transittland til å bli et provisorisk bosted for titusener av flyktninger.

Mens veien videre inn i Europa er blitt stadig vanskeligere, fortsetter nye båtflyktninger å ankomme. Leirene i Hellas er stappfulle av mennesker som lever under fullstendig uverdige forhold. Selvskading er utbredt, særlig blant de yngre flyktningene, og håpet synes helt fraværende. Lyspunktene er vanskelige å finne. Hvordan kan dette være Europa?

Marthe Valle er artist og sykepleier med et stort hjerte og et brennende engasjement for menneskeverd. Hun kom nylig tilbake fra et opphold på øya Lesvos, hvor temperaturene de siste ukene har krøpet under nullpunktet og situasjonen er fullstendig fortvilet.

Marthe vil selv ramme inn svovelprekenen musikalsk.

Maren Esmark: Din personlige klimakrise

Det ligger i begrepet «global oppvarming» at det angår absolutt alle mennesker på jorda. Men nettopp derfor ligger avmakten så utrolig nær. Mens regjeringspartiene krangler om taxfree-kvoter koker fremtiden vår bort. I denne svovelprekenen preker Maren Esmark fra Norges Naturvernforbund om hvordan enkeltmennesker kan bidra og vårt individuelle ansvar for å motivere beslutningstagere nedenfra – gjennom bruk av stemmeseddelen og organisasjonslivet, som arbeidstagere, som foreldre, gjennom valg som forbrukere og som naboer i våre lokalsamfunn. Esmark har engasjert seg i klima og naturvern i 20 år og selv om det ofte ser mørkt ut, så hevder hun at det er håp.

Embla Regine Mathisen: Bomber og bistand

Embla Regine Mathisen (25) er leder i ungdomsorganisasjonen Changemaker og skal preke om Norge som våpeneksportør. Vi er det søkkrike landet som gjør oss enda rikere ved å selge våpen til noen av verdens fattigste land.

Dag Hareide: Det nye føydalsamfunnet: Teknologi og makt

Smarttelefoner, big data og kunstig intelligens: Teknologiske gjennombrudd, utrolige gaver til menneskeheten —  men også redskaper for manipulasjon, økende ulikhet og overvåkning, som styres av verdens rikeste menn.
Dag Hareide er forfatter, nødhjelpsarbeider, naturvernforkjemper og organisasjonsleder.

Kristina Quintano: Skal vi bare fortsette å betrakte andres lidelser?

De siste tjue årene har titusenvis av mennesker druknet på flukt fra krig og humanitære overgrep. På bunnen av Middelhavet ligger mobiltelefoner med ubesvarte anrop og bekymrede tekstmeldinger som aldri skal få svar.Middelhavet har blitt en flytende gravplass, og øyene er som små gravstøtter som stikker opp.
Quintano spør om vi er empatiutmattet, hvordan vi kan sitte og se på det som foregår langs Europas grenser i vårt navn.
Kristina Quintano er litteraturviter og driver Quintano Forlag. Som halvt norsk og halvt maltesisk har hun dokumentert flyktningkrisen i Middelhavet i snart tjue år. Hun har jobbet som bistandsarbeider både ved Middelhavet og i Libanon. Gjennom Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet.
«Hvis det noen gang har vært en menneskeplikt å lese en bok, så er det Budbringeren fra Helvete.»
— Carsten Jensen

Christian Anton Smedsberg: Hvordan få mat nok til alle?

På tide å lykkes med matsikkerhet.
«I løpet av et tiår skal intet barn gå sultent til sengs, ingen familie skal bekymre seg for brødet til neste dag og intet menneskes fremtid og evner skal svekkes av feilernæring.»
Dette sa USAs utenriksminister Henry Kissinger fra talerstolen i Roma i november 1974 – på mattoppmøtet i FAO for snart 50 år siden. Men i 2022, når matprisene stiger over hele verden, blir vi fortsatt overrasket. Vi ser ut til å bli tatt på sengen hver eneste gang det oppstår en matkrise.
Og nå slår verdensordningen vi har hatt siden Berlinmurens fall sprekker – og klimaendringene tar fart for alvor.
Hva gjør vi nå?
Christian Anton Smedshaug er daglig leder i Agri Analyse og vikarierende statssekretær i Klima- og miljødepartmentet (til 15. april). Han utga boken «Kan jordbruket fø verden?» (2. utgave 2012)
Musikalsk innramming: Ellen Sofie Hovland