Ultima 2022: Neue Vocalsolisten — Voice Affairs

20. september 2022


19:00

Ultima er stolte av å kunne presentere en kosmopolitisk portefølje av vokalkunst som henter inspirasjon fra eksperimentelle musikkscener rundt om i Midtøsten og Øst-Europa. Stuttgarts Neue Vocalsolisten samarbeider her med en rekke musikere og komponister fra Libanon, Syria, Egypt, Ungarn, Israel og Hellas. Første halvdel av programmet byr på akustiske og elektroniske verker, mens andre halvdel har en performativ og teatralsk dimensjon.

Cynthia Zaven: Madrigal d‘Essilio (2020/21)
Raed Yassin: A Short Biography of a Snake (2020/21)
Dániel Péter Biró: Asher Hotseti Etkhem (2020/21)
Youmna Saba: I covered the planet with a dried leaf (2020/21)
Pause
Aya Metwalli: Cabaret macabre (2020/21)
Manolis Manousakis: State of Exception / Confli.ct (2020/21)
Samir Odeh-Tamimi: VROS (2020/21)
Tony Elieh: nytt verk (2022, VP)

Alle komponistene arbeider innenfor samtidsmusikk, elektronika, lydkunst, improvisasjon og avant-pop, med fokus på stemmen. Blant kveldens høydepunkt er stemmen – og de erotisk ladede sangene – til Aya Metwalli, og Raed Yassins nyskapende elektronika. Egyptiske Metwallis Cabaret Macabre er en hyllest til Mounira Al-Mahdyia, en fremragende vokalist fra 1920-tallet kjent for sine vågale kabaret-sanger.

Yassins stykke tar utgangspunkt i en sjelden vinylinnspilling av en kvinnelig forkynners usedvanlige resitasjon fra Koranen på en plate han fant på et syrisk loppemarked. Stykket er skrevet for seks ikke-arabisktalende stemmer.

Cynthia Zaven fra Libanon har komponert eksilsanger inspirert av Dantes Guddommelige komedie og Sayat Novas armenske dikt Tammam Ashkar. Israelske Dániel Péter Birós stykke Asher Hotseti Etkhem (Who Brought You Out of the Land) er basert på tekster av Baruch Spinoza og jødiske og kristne liturgiske sanger fra Portugal, Beirut og Montréal. Libanesiske Youmna Saba har skrevet I covered the planet with a dried leaf, som blander arabisk musikk med elektronikk.

Andre halvdel av programmet er viet greske Manolis Manousakis State of Exception / Confli.ct, som benytter solovokal, lydbånd, live elektronikk og video. Manoulis representerer en ensom stemme fra et tilsynelatende utopisk Europa som beveger seg stadig nærmere kaos. Samir Odeh-Tamimi fra Israel presenterer VROS, som tar for seg isolasjon via et oppfunnet anti-språk. 

Tony Elieh, Libanons postrock-pioner gir oss en verdenspremiere i dette Ultima-programmet.

I løpet av konserten trer det frem et narrativ om mangfold, motsetninger, konflikt og poesi i områdene i og rundt Libanon.

Aya Metwalli, stemme, elektronikk

Raed Yassin, elektronikk
Tony Elieh, gitarer

Neue Vocalsolisten Stuttgart
Johanna Vargas, sopran
Susanne Leitz-Lorey, sopran
Truike van der Poel, mezzosopran
Martin Nagy, tenor
Guillermo Anzorena, baryton
Andreas Fischer, bass

Voice Affairs er utviklet og samprodusert av Akademie der Künste Berlin, Irtijal Festival Beirut, Musik der Jahrhunderte Stuttgart, Onassis Cultural Center/Stegi Athen og Ultima

Et prosjekt fra Neue Vocalsolisten, produsert av Musik der Jahrhunderte Stuttgart

Med støtte fra «Klangwert» Aventis Foundation Ensemble-Förderung, Innovationsfonds Kunst
des Landes Baden-Württemberg, Deutschlandfunk Kultur, Goethe-Institut Beirut. Oppsetningen er en del av Sounds Now Project, delvis støttet av Creative Europe.

Bestillingsverket fra Dániel Péter Biró er blitt til med støtte fra Norsk Kulturråd, og hans deltagelse er støttet av Norwegian Artistic Research Program og Universitetet i Bergen.