Nosferatu // Cinemateket & Ravenhart internasjonale filmfestival

melankolsk skrekkfilm 100 år!

24. august 2022


20:00

I samarbeid med Ravenheart internasjonale filmfestival feirer Cinemateket i Oslo at Murnaus melankolske skrekkfilm fyller 100 år med en ekstraordinær visning i Kulturkirken Jakob. Musikken fremføres av Cinematekets faste komponist og pianist Kjetil Schjander Luhr, sammen med fiolinist Håkon Aase og trommeslager Christian Skaugen.

 

Nosferatu kom i kjølvannet av to katastrofer; første verdenskrig og spanskesyken. I tillegg befant Tyskland seg på den tiden i et nærmest evig kaos med ekstremt steile fronter mellom kommunistene og nasjonalsosialistene. Politiske kriser avløste hverandre fortløpende og kulminerte med den store depresjonen. Samtidig blomstret kunsten i Tyskland, ikke minst på filmfeltet. Med sin kreative bruk av skygger, scenografi og banebrytende foto med dypfokus skapte den ekspresjonistiske filmen et nytt filmspråk. Film noir og ikke minst skrekkfilmen har hentet mye fra teknikkene og stilen i filmer som kveldens film.

Vi møter kontoristen Hutter og hans unge, vakre og dydige kone Ellen. Hutter får sitt livs sjanse når sjefen gir ham i oppdrag å ferdigstille et eiendomskjøp med en mystisk adelsmann fra Transylvania ved navn Grev Orlok. Når Hutter vel ankommer Transylvania finner han ut at lokalbefolkningen er livredde for greven og på tross av sterke advarsler velger han likevel å dra videre. Når han kommer til grevens slott, merker Hutter fort at ting ikke er som det skal være…

Nosferatu er en uoffisiell filmatisering av Bram Stokers roman Dracula og da regissør F.W. Murnau og produsent Albin Grau enten ikke klarte å skaffe rettighetene, eller ikke brydde seg om å klarere dem, endret de en smule på historien for å unngå rettighetsproblematikk. Den ikoniske greven ble døpt om til Orlok, navnene på de øvrige karakterene ble endret og historien ble flyttet fra London til nord i Tyskland.