ÀIGI

Kulturkirken Jakob i samarbeid med Riksscenen

17. november 2022


19:30

Torsdag 17. november   
STARTER 19.30  BILLETT  250 + BILL.AVG.

 

Áigi kommer fra nordsamisk og betyr «tid». I de læstadianske menighetene i Nord-Troms sto tiden stille når den langsomme salmesangen fylte stuer og forsamlingshus i bygdene. I konsertmeditasjonen “Áigi” tar Viktor Bomstad og Elina Waage Mikalsen rester av de læstadianske salmene og fremførelsespraksisen og setter det sammen med joik og improvisasjon. Konserten får sin urfremføring i Kulturkirken Jakob, hvor den læstadianske tradisjonen flyttes ut fra det asketiske og nedskalerte og inn i noe større og mektigere. 

 

Salmesangen var og er et samlingspunkt hvor man kan gi slipp på hverdagen og speide inn i seg selv. I disse rommene bølget de ulike stemmene inn i hverandre i ulike tempi og la grunnlaget for åndelig kontakt og renselse. Dette gir et uvanlig lydlandskap hvor den kollektive og den individuelle sangen går hånd i hånd. Den individuelle fremføringen fokuserer innover, mens det spirituelle aspektet forener individene. 

 

Viktor Bomstad er gitarist og joiker fra Storfjord i Nord-Troms. Hans virke som musiker er utforskende og spenner fra joik til skitten, kantete progrock og improvisert musikk i samspill med elektroniske instrumenter. Viktor er å se i ulike bandkonstellasjoner og som soloartist. Han har blant annet sluppet plate på plateselskapet Rune Grammofon til strålende anmeldelser i inn- og utland.

 

Elina Waage Mikalsen fra Tromsø har bred musikalsk og kunstnerisk erfaring fra både individuelt arbeid og samarbeidsprosjekter. Hun har brukt sin samiske og norske identitet som ankerfeste for sitt kunstneriske arbeid gjennom utforsking av historiefortelling, lydutøvelse og lydtradisjoner med kroppen som utgangspunkt. Hun har tidligere vært vokalist i band som Golbma Jiena og Blood Forest Family, og har de siste årene spilt under eget navn både nasjonalt og internasjonalt.
Elina Waage Mikalsen – vokal og elektronikk
Viktor Bomstad – vokal, gitar og elektronikk

 

Konserten er produsert i samarbeid med Riksscenen.