Oslo World: LINA_RAÜL Refree

Fado og flamenco i mestermøte

5. november 2021


19:30

Fado-stortalentet Lina og Rosalía-produsent Raul Refree møtes i et sjangerfornyende duosamarbeid - LINA_ RAÜL Refree.
Første gang Raül Refree så fadosangerinnen Lina live, på Clube de Fado i Lisboa, skjønte han at de måtte jobbe sammen. Fadoen er en essensiell del av portugisisk kulturarv, og det er en musikkform med noe tiltalende uforanderlig ved seg, som bringer mange artister til Lisboa. Så også med Refree, en komponist og produsent som blant annet har jobbet med Sonic Youth-gitarist Lee Ranaldo og Silvia Perez Cruz, som gjestet Oslo World i 2019. Mest kjent er han imidlertid for sitt arbeid på debutalbumet til pop- og flamencoikonet Rosalía, “Los Angeles”. Kort tid etter at Refree og Lina møttes for første gang var de i studio, der de eksperimenterte med en rekke ulike instrumenter og innfallsvinkler. Sammen begynte de å utforske repertoaret til den legendariske fadosangerinnen Amália Rodrigues, så elsket i Portugal at myndighetene innførte tre dagers landesorg da hun døde i 1999.
Låtene utviklet seg etterhvert til det som skulle bli deres første album, utgitt på Glitterbeat Records i 2020 – “Lina_Raül Refree”, og som er hyllet av kritikere verden over for sin skarpe fornyelse av fadoen. Lina_Raul Refree har bevart Rodrigues melodier og tekster, men istedenfor den klare akustiske gitaren, som gjerne kjennetegner fado, benytter de seg av piano og analoge synther. Produksjonen på albumet er minimalistisk og intim, full av subtile, men megetsigende musikalske valg. Lina har sunget på alle de store fado-scenene, hun er en hengiven fan av Amália, og det er en integritet over hennes tolkninger som gjør at produksjonen Refree ikler den blir mer enn banal, anakronistisk sjangerfornyelse – det høres mer ut som sånn disse låtene må høres ut i dag.
Lina blir stadig sammenlignet, med Refrees forrige samarbeidspartner, Rosalia. De to sangerne kommer fra forskjellige sjangere, fadoen og flamencoen, men likevel er sammenligningen forståelig. De deler et musikalsk perspektiv, en måte å balansere respekten for tradisjonen, med en evne til å stille spørsmål ved den. Og måten de gjør det på fremstår intim, ektefølt og med plass til nye lyttere. Det er musikk som kan treffe mange og leve lenge.
Konserten er støttet av den spanske ambassaden i Norge.
……………………………………………………………………………………….
Det er trygt å kjøpe billetter til konsert i Kulturkirken Jakob.
Vi justerer oss til enhver til inn mot statens og kommunens smittevernråd.
For å fordele innslipp, åpner dørene en time før konsertstart.
Skulle konserten bli avlyst, får du pengene tilbake.
VELKOMMEN TIL OSLO WORLD I KULTURKIRKEN JAKOB!