NYNO/TVEIT/RØNNING: Gerard Grisey & NH Asheim

23. juni 2021


20:30

5-årsjubilanten NyNorsk Messingkvintett er aktuelle med 2 unike innspillingsprosjekter på LAWO Classics av de internasjonalt anerkjente samtidskomponistene Nils Henrik Asheim og Gerard Grisey (1946-1988). Til Kulturkirken JAKOB har ensemblet fått med seg et stjernelag av artister til å presentere smakebiter fra begge innspillinger.
I samarbeid med den elektroakustiske komponisten Anders Tveit, dirigent Halldis Rønning og 10 av Norges fremste klassiske messingblåsere vil de fylle akustikken i JAKOB med messingklang i alle formater, fra nesten uhørlige vindpust til dramatiske akustiske akkorder og langstrakte elektroakustiske klangflater.
MEDVIRKENDE:
NyNorsk Messingkvintett
Anders Tveit, elektronikk/komponist
Halldis Rønning, dirigent
Frilansere og musikere fra Oslo-filharmonien, Operaorkestret, Forsvarets Stabsmusikkorps og Kgl. Norske Marines Musikkorps.
HORNFLOWERS av Nils Henrik Asheim
NyNorsk Messingkvintetts debutalbum Hornflowers, med musikk av Nils Henrik Asheim, kommer på LAWO Classics i juni. I dette portrettalbumet dokumenteres hele 6 verk av den prisbelønte komponisten, skrevet i perioden 1997-2019. På konserten presenteres tittelverket Hornflowers, som ble skrevet til NyNorsk Messingkvintett i 2019, inspirert av fjellfloraen i Valdres. Verket består av en rekke korte episoder, som en samling blomster eller planter. Gjennom denne serien av miniatyrer utforskes messingkvintettens muligheter til nyanser og fleksible melodiske fraser. Ofte får ett av instrumentene ta hånd om å tegne en hovedkontur, mens de andre danner et bladverk rundt denne. Et stykke for de små forskjellene, mangfoldet og de mange artene.
UNTITLED ECHOES. Anders Tveit+Gerard Grisey.
Samme måned inviterer ensemblet med seg Anders Tveit, Halldis Rønning og hele 10 ekstra messingblåsere for å spille inn oppfølgeralbumet, bygd opp rundt Gerard Grisey’s monumentale ungdomsverk Megalithes. (1969) Mégalithes ble komponert da Grisey bare var 23 år gammel, og er ment å minnes de uskyldige ofrene som døde i den nigerianske borgerkrigen, også kjent som Biafrakrigen. Det er ikke vanskelig å finne paralleller til den menneskelige katastrofen i den monumentale komposisjonen. Musikken vokser og eksploderer med massiv kraft, for så å trekke seg tilbake og samle seg til nye, store klynger av dissonans.
Det 50 år gamle verket er sjelden spilt, og har bare vært fremført en gang tidligere i Norge. Det er første gangen stykkes skal spilles inn, noe som må kunne kalles en begivenhet av internasjonalt kaliber!
Vi får også høre Anders Tveit sitt elektroakustiske verk: Untitled echoes in adjacent rooms. Listening to Gerard Grisey (2018) Stykket ble skrevet som en kommentar til Megalithes og ble urfremført på Only Connect Festival of Sound i 2018. Det skal spilles inn sammen med Megalithes på platen.