Kunstnersamtale

Barakat // Natvig

6. mars 2020


14:00

Under ledelse av Erik Hillestad vil de to kunstnerne bak utstillingen I am us / I am tired snakke om sitt arbeid, sitt kunstneriske fokus - og tilnærmingen til Palestinas situasjon og den voldsomme historien dette folket bærer med seg.

To kunstnere. En billedkunstner fra Palestina, og en fotokunstner fra Norge. Begge opptatt av Palestinas nåtid og framtid, sett i perspektiv av den lange historien med krig og konflikter i området.
Den ene med et ståsted og liv i Ramallah i Palestina. Den andre med et ståsted i Norge, et fritt land med ytringsfrihet og et fungerende demokrati. Hvordan ser og viser disse to Palestinernes liv og situasjon?
Samtalen er en del av den viktige, vakre og foruroligende utstillingen I am us/ I am tired, som står i Kulturkirken Jakob 5.-15. mars.
#20århøytovertaket

Tayseer Barakat ble født i Jabaliya flyktningleir i Gaza i 1959, og etter å ha studert kunst i Alexandria, Egypt, flyttet han til den okkuperte Vestbredden i 1981. Han er fortsatt basert i Ramallah. Han har vist sitt arbeid i flere separatutstillinger, samt en rekke gruppeutstillinger rundt om i verden, inkludert Japan, Brasil, Storbritannia, Sverige, Frankrike og USA. Som mange palestinerne fra Gaza har Barakat ikke besøkt sitt fødested og familie på mange år. Han sier – Jeg har bodd borte fra familie og venner i nesten hele mitt liv. Det er over femten år siden har fått lov til å besøke Gaza. Jeg anser meg selv som internt fordrevet. Når jeg ser rundt meg, hører jeg de fjerne stemmene og ropene i Gaza høyest.

Eivind Natvig er en visuell kunstner og fotograf. Han har han konsentrert seg mer og mer om personlige fortellinger, noe som har resultert i bøker og utstillinger. Natvig ser fotografi som et middel til å oppdage nye synspunkter og som et verktøy for å formidle erfaringer som er felles for hele menneskeheten. Som for eksempel i hans prosjekt, «Today I am human», hvor man finner en sterk sosial og politisk samvittighet gjennom å undersøke et århundre med ufrivillig migrasjon i Midtøsten. Med prosjektet «Today I am a human» reiste Natvig til Israel for å lokalisere landsbyene som besteforeldre-generasjonen til en gruppe statsløse palestinere i Norge, hadde flyktet fra i 1948. Prosjektet ble begynnelsen på den nye utstillingen Her/var, og inngår også i denne.

Utstillingen er en del av #frikunst2020 – en feiring av kunstnerisk ytringsfrihet. https://www.frikunst.org/