Oslo World: Tribute to Cesaria Evora (CV)

2. november 2019


19:30

19.00: Dørene åpner
19.30: KonsertstartElida Almeida, Lura, Nancy Vieira og Lucibela hyller sangboken til Cesaria Evora.

Da Cesaria Evora, den store vokalisten fra Kapp Verde, døde i 2011, var hun elsket av lyttere over hele verden. Hun var den soleklart mest kjente utøveren av sjangeren morna, Kapp Verdes nasjonalmusikk – men vokste seg også utover sjangeropphavet, som en historieforteller og balladetolker som nådde frem langt utover landegrensene. Hun rakk å spille to ganger på Oslo World, i 2004 og i 2007, hvor hun fylte Rockefeller til randen, røkte sigaretter og småpratet med publikum mellom låtene.

Etter 2011 ble det arrangert en serie med konserter hvor musikerne, som i en årrekke hadde akkompagnert henne, fremførte låtmaterialet hennes sammen med nye vokalister. Siden 2014 har orkesteret vært en fast enhet, og i et år der festivalen tar for seg utopi som tema var det naturlig å invitere fire store navn til festivalen for å hylle en av de mest banebrytende vokalistene verden har sett, som beveget seg fritt i en mannsdominert musikkverden og satte landet sitt på kartet. Når Oslo World presenterer konserten Tribute to Cesaria Evora er vi stolte av å kunne toppe plakaten med et stjernelag av solister som har beveget seg i hennes fotspor.

Lucibela, født i 1986 på øya São Nicolau, hadde sunget hele livet da hun fikk et gjennombrudd på Atlantic Music Expo i 2017, noe som førte til innspilling av debutalbumet, Laço umbilical, sammen med Toy Vieira, som i sin tid var Evoras bandleder. Elida Almeida kommer fra øya Santiago, hvor hun lærte seg å synge i kirken, før hun slo gjennom med låta Nta Konsigui i 2015. På sitt siste album, Kebrada, gjør hun et dypdykk i forskjellige sjangeruttrykk fra Kapp Verde, som batuque, funaná, coladera og tabanka. Hun er en spektakulær liveartist som har turnert hele verden. Lura har, siden hiten “Nha Vida”, opplevd suksess både hos kritikere og publikum, hun har gitt ut en rekke strålende album og samarbeidet med store artister som Bonga og Tito Paris, mens Nancy Vieira fletter sammen bakgrunnen fra Kapp Verde med ideer fra brasiliansk og karibisk musikk.

Virkelig store stemmer er uerstattelige – men de minnes også best ved at vi lytter til de som går i fotsporene deres. Hyllestkonserten til Cesaria Evora er et blikk tilbake på musikken til en av de største artistene som har besøkt Oslo World noensinne – men den er også en innføring i fremtiden til musikk fra Kapp Verde.

Dørene åpner 19:00!