Oslo World: Mzansi Pride

Med FAKA, Moonchild Sanelly og Nakhane.

2. november 2018


22:30

En smakebit på den sørafrikanske LGBTIQ-festivalen. I samarbeid med Jozi Nights, Skeiv verden og Oslo Pride

I likhet med de aller fleste andre steder har Sør-Afrika en lang, vond og komplisert historie med LGBTQI+-rettigheter. Homoseksualitet var kriminalisert under apartheidregimet. I 1996 fikk Sør-Afrika en svært progressiv grunnlov som kriminaliserte diskriminering basert på for eksempel legning. De innførte felles ekteskapslov og gjorde militærtjeneste tilgjengelig for alle personer som bryter med normer for kjønnsidentitet og seksualitet. Allikevel finnes det fremdeles stor kulturell motstand. Personer av LGBTQI-orientering er lite synlige og blir ofte stereotypt fremstilt. Men kultur vokser også under press. Artister, designere og aktivister i byer som Johannesburg, Durban og Cape Town har i senere år kommet med nye perspektiver på seksuelle identiteter og deres plass i den videre kulturen. I prosessen ender de også opp med å kaste nytt lys over sør-afrikansk kultur, maskulinitetsidealer, musikalske tradisjoner og mote, for å nevne noe. En påminner om at minoritetsgruppers frihetskamp bidrar med helt nødvendige, nye impulser – langt utover egne subkulturer og landegrenser.

Når temaet for årets Oslo World er frihet, er Sør-Afrikas blomstrende, skeive musikk- og kunstscene et naturlig fenomen å rette søkelyset mot. I samarbeid med Jozi Nights, Skeiv verden og Oslo Pride inviterer Oslo World tre toneangivende artister og grupper fra denne scenen til Kulturkirken Jakob den 2. november; FAKAMoonchild Sanelly and Nakhane. Det vil bli et enestående møte med tre radikalt forskjellige uttrykk som gir et inntrykk av den svimlende bredden i denne kulturelle og sosiale revolusjonen.