INGRID ANDSNES 33 + 1

26. september 2014


20:00

Ingrid Andsnes sparker i gang turné med Beethovens 33 Diabellivariasjoner fredag 26.september kl 20. Dette er en sjelden og unik mulighet til å få høre det fantastiske verket Beethoven brukte fire år på å komponere, fremført av en av våre aller fremste pianister, i et av våre vakreste og mest stemningsfulle konsertlokaler. Som en bonus har Lars Petter Hagen komponert en 34. variasjon over temaet, og den blir urfremført denne kvelden. Skal du på én klassisk konsert i år, bør det bli denne!

Diabellivariasjonene ble skrevet av Beethoven over en periode på hele fire år, og er et timeslangt verk som består av 33 variasjoner over en liten vals av Anton Diabelli. Forleggeren og komponisten Diabelli skrev en enkel liten vals som han spurte 50 av samtidens største komponister om å komponere en variasjon over. Med dette ville han skape blest om seg selv og sitt virke. Beethoven ble indignert over dette stuntet, og var den eneste som først sa nei. Men i all hemmelighet begynte han likevel å skrive, og resultatet av denne i utgangspunktet enkle valsen ble altså 33 mektige variasjoner. Verket uttrykker det mangefasetterte og grensesprengende i Beethovens musikk, og blir sett på som et av de største soloverkene for klaver.

Mer info på www.ingridandsnes.com