Rosanne Cash

3. mai 2013


20:00

I løpet av sin karriere har Rosanne Cash via musikken og sitt forfatterskap satt ord på de mest hjerteskjærende og emosjonelle realiteter: svik, tap, misforståelser og isolasjon. Men, i familiens tradisjon kommer hun alltid med en fast tro på ubegrensede muligheter for personlig forløsning. 

Rosanne Cash er en av USAs mest fremragende sangere og låtskrivere. I løpet av de siste tretti årene har hun rukket å gjøre hele fjorten innspillinger og hatt hele 11 # 1 singler. Hun har navigert sin egen musikalske vei, og med et originalt preg blander hun country, rock og pop. Det har alltid vært personlig og resultatene har utelukkende vært universelt tiltrekkende.

Cash besitter en ekstraordinær familiearv. Hun ble født i Memphis, Tennessee den 24. mai 1955, som eldste barn av Johnny Cash og hans første kone, Vivian Liberto. Etter foreldrenes skillsmisse ble hun oppdratt av sin mor i Los Angeles. Hennes far giftet seg i etterkant med sangeren June Carter, som også hadde en innflytelse på unge Rosannes musikalske bane. Etter high school ble Rosanne Cash med sin far og stemor på turné. Hun jobbet seg opp fra vaskeriplikter til å bli backup-sanger, for så å bli solist. 

Rosanne Cash innspillinger inkludert «Right or Wrong», «Seven Year Ache», «Rhythm and Romance», «King’s Record Shop», «Interiors», «The Wheel», «10 Song Demo», «Rules of Travel» og «Black Cadillac». Hennes siste album, The List (EMI), ble utgitt høsten 2009. Sangene på albumet ble valgt ut fra en liste bestående av 100 store amerikanske sanger som hennes far ga henne da hun var 18 år gammel. Albumet har en duett med Bruce Springsteen, vokalbidrag av Elvis Costello, Jeff Tweedy (Wilco) og Rufus Wainwright. Albumet ble nominert til to Grammy-priser. «The List» mottok Americana Music Association Album of the Year Award i 2010.

When I was 18, I was on the road with my dad. One day, we were sitting in the tour bus, talking about songs, and he mentioned a song, and I said, “I don’t know that one.” He mentioned another one, and I said, “I don’t know that one, either.” Then he started to get alarmed, so he spent the rest of the day making a list on a legal pad, and at the top he put “100 Essential Country Songs.” And he handed it to me and he said, “This is your education.”

Hennes siste utgivelse er «The Essential Rosanne Cash», (Sony), en samling som strekker seg over 30 år med sanger personlig kuratert av Rosanne.

Cash har også gjort seg bemerket som forfatter. Hun har publisert en samling bestående av korte historier kalt «Bodies of Water» fra 1995, samt en barnebok: «Penelope Jane: A Fairy Tale» fra 2000. Hennes essays og fiksjonshistorier har dukket opp i ulike samlinger og publikasjoner, inkludert The New York Times, Rolling Stone, Time Magazine, The Oxford American og New York Magazine. Hennes siste bok er Composed: A Memoir, utgitt av Viking i 2010. 

Vi er meget stolte over å kunne bekrefte at kulturskikkelsen Rosanne Cash kommer til Kulturkirken Jakob fredag 3. mai. Det bli garanter en stemningsfull kveld i som helt klart hører hjemme i den atmosfæriske kirken.