GARNESS – Barnet i krybben

8. desember 2013


19:30

Søndag 8. desember blir det ny julekonsert i Kulturkirken JAKOB med tvillingduoen Garness. 

Albumet Barnet i krybben av tvillingduoen Garness (Hildegunn Garnes Reigstad og Ingelin Reigstad Norheim) er den «hjemmelaga» juleplata som ble utropt til «Årets beste norske juleplate» i Dagbladet, fikk en drøss med rosende anmeldelser og som har blitt favorittjuleplata til flere av landets største artister. Plata ble til i en kjeller på Grefsen høsten 2009 med Garness og keyboardist Torjus Vierli som kreative primus motorer. Jentene og Torjus sto selv for den tekniske innspillingen og produseringen. Med seg på laget fikk de venner og familie, både habile musikere og glade amatører. Dagbladet mente at de «balanserer juleuttrykket sitt mellom det tandre og sjangertrygge på den ene siden og noen mildt fascinerende venstresvinger på den andre. (…) Dette er juleplata som balanserer alle hensyn og oppfyller bortimot ethvert krav, uten å falle på glattisen. Sterkt.»

                Siden har Garness med band reist på egen juleturné hver desember og holdt konserter som har begeistret og bevegd publikummere i store deler av Norge, så vel som i Tyskland og Sveits. Repertoaret spenner fra tradisjonelle til nyskrevne julesanger, for det meste på norsk. Garness formidler julens budskap på en ekte og engasjerende måte, og gir de gode gamle sangene musikalske tolkninger som oppleves fornyende. Det kommer stadig tilbakemeldinger om at konserten oppleves som et annerledes og spennende bidrag på den bugnende julekonsertmenyen som serveres hver advent.         

                Det musikalske uttrykket spenner fra detaljrike, løsslupne arrangementer som gnistrer av utadvendthet, til helt nedstrippede vuggevisestemninger. Konserten preges av en særegen instrumentrikdom (med overvekt av den kuriøse, støvete sorten), et samspilt og engasjert band, og selvsagt den spesielle vokale interaksjonen mellom to tvillinger som har sunget og spilt sammen fra barnsben av.

         Garness har opptrådt i TV-programmer som Beat for Beat, Kjempesjansen og Kronprinsparets julekonsert Jul på Slottet. De er kjent fra samarbeid med Marit Larsen, Odd Nordstoga, Sigvart Dagsland, Elvira Nikolaisen og Oslo Gospel Choir, i konsertsammenheng, på innspillinger og på skjermen. Duoen har ellers også gitt ut albumet The Good or Better Side of Things. Til informasjon har Barnet i krybben snart solgt 10.000 fysiske eksemplar i tillegg til downloads. Gruppa planlegger forøvrig en relansering i høst med slipp av vinylplate som inkluderer 3 helt nye spor i tillegg til den «gamle plata».

Garness med band består av:

GARNESS:

Hildegunn Garnes Reigstad – vokal, klokkespill, autoharpe, marxophone, blokkfløyte og perkusjon

Ingelin Reigstad Norheim – vokal, akustiske gitarer, mandolin og elektrisk gitar

BAND:

Torjus Vierli – tangenter (orgel, clavinett, mini-moog, prophet 5), trekkspill og vokal

Tor Egil Kreken – bass, banjo og vokal

Thomas Gallatin – trommer og vokal

LYDTEKNIKER:

Eirik Stakkeland

Sagt om albumet og konserten:

Utdrag fra anmeldelse av konsert i Kragerø 09.12.12 (Kv.no):

«Gang på gang ble publikum tatt med inn i musikalske vendinger og variasjoner som man nærmest satt og gapte av. (…) Folk var overbegeistret. (…) Alle de som ikke var der, kan bare håpe at anledningen vil by seg igjen en annen gang…»

(http://kv.no/kultur/sprudlende-hoytidelig-og-vakkert-1.7680826)

Utdrag fra intervju med Marit Larsen på dagen.no:

 “- Juleplaten de laget for to år siden er den fineste juleplaten som er laget noen gang i Norge, sier en av Norges største popartister for øyeblikket, Marit Larsen, til Dagen. (…)

– Med den platen har de vært med på å definere julen, og mine egne juletradisjoner, forteller den populære artisten.”

(http://dagen.no/Nyheter/Innenriks/tabid/248/Default.aspx?ModuleId=74719&articleView=true)

Sitat fra Dagbladets anmeldelse i 2009:

«De behager, de appellerer til ens indre julemelankoliker, og de pirker forsiktig borti konvensjonene. Årets beste norske juleplate.»

(www.dagbladet.no/2009/12/09/kultur/musikk/musikkanmeldelser/anmeldelser/julemusikk/9431976/)

Sitat Bjørn Eidsvåg på Facebook 21.12.11:

«jeg har ikke holdt julekonserter, jeg har ikke laget juleplate, jeg er ikke engang spesielt glad i julesanger bortsett fra på selve julaften og første dag, men Garness sin Barnet i krybben, lar seg høre de andre dagene også, en nydelig juleplate”.

 

Videoer på YouTube:

– «Hellige natt» by Garness, HD-version

    (http://www.youtube.com/watch?v=_WWi_72lrZI)

– Shepherd song live in studio 2011

    (http://youtu.be/zNRiFF0HBQk)

www.garnessmusic.com