Oslo World // Evigheten

Midnattskonsert

30. oktober 2020


22:00

MERK ENDRET TIDSPUNKT!

Å kalle et bands sound for “unikt” er den største floskelen pressetekster kan begå, men noen ganger er det vanskelig å sno seg unna. For hør, da: I begeistrede og desperate forsøk på å beskrive Evighetens helstøpte og mystiske aura, har folk grepet til stikkord som Enya, Dungen, Sissel Kyrkjebø og breakbeats – gjerne i samme setning. Njål Paulsberg, den sentrale Bergensmusikeren som opererer dypt i banen i dette bandet, har selv forklart lydbildet som James Brown-aktige trommer, med Kraftwerk-aktige synther og Serge Gainsbourg-klavinett i mellom og med sakral vokal oppå der igjen.

Den svaiende og tighte rytmeseksjonen består av Arne Toivo Fjose Sandberg, en sentral bassist i Bergens jazzmiljø og trommeslager Cato Furdal Lyngholm, som blant annet har spilt med Tellef Raabe og John Olav Nilsen. Den fjetrende vokalen er det sangerne Mathilde Saunes-Skarsgaard, Iselin Børve Toft og Tonje Indrehus som står for. De møttes i Multa Paucis, et kor som befatter seg med skandinavisk samtids- og tradisjonsmusikk, og Evighetens luftige, men merkelig konsise soniske rom gir dem en boltreplass oppover i registeret som føles som sjelden vare.

Alt dette er også noe som kunne blitt oppfattet som musikalsk kokketeri om det ikke var for tekstuniverset, som på EP-ene Evig fra 2018 og Heten fra 2020 binder det hele sammen i korthugde, mystiske betraktninger om livet under himmelhvelvingen – og om det som venter etterpå. “Livet er den mest ekstreme delen av det som vi kaller eksistensen”, synger de tre sangerne et sted.

Det går an å trekke linjer til nyvunnen og hudløs inderlighet andre steder i moderne musikk. Det går an å se for seg at de nesten driver med en form for kontrafaktisk musikkhistorie, som om noen musikkarkeologer har gravd opp et urhipt og uhørt ten sing-miljø for en håndfull tiår siden. Mest av alt gjør de det stor musikk gjerne skal gjøre – de høres ut som ingenting annet enn seg selv, samtidig som de minner deg om noe.

Kulturkirken Jakob forholder seg til gjeldende smittevernregler og -anbefalinger. Se mer her: http://jakob.no/…/arkiv/2020/03/oppdatering-vedr-corona/

DØRENE ÅPNER KL 21.15 – Kom gjerne tidlig!