Ultima 2019 – Du Yun & Oslo Sinfonietta / OK Miss / Ali Sethi

19. september 2019


20:00

En kveld i tre deler som følger en musikalsk reise til New York, Kina og Pakistan, og langs flyktningeruten fra Syria til Europa

Du Yun & Oslo Sinfonietta/ OK Miss / Ali Sethi
19/9, kl. 20
250/150
(Samtale i forkant av konserten kl. 19.00. Fri entré)

Konsert 1

Et nytt verk av den New York-baserte Pulitzerprisvinneren og kinesiske komponisten, Du Yun, ser på flyktningenes situasjon i myter, historie og i vår voldelige samtid.

Where We Lost Our Shadows er et mektig og betimelig nytt orkesterverk som inneholder et filmopptak av en syrisk familie som krysser Egeerhavet, tatt av Khaled Jarrar, en palestinsk kunstner fra Ramallah. Videomaterialet viser det siste eksempelet på menneskelig migrasjon som Du Yun utforsker i sin komposisjon, samtidig som det er et utvidet bilde på menneskenes reise som en gjentagende faktor i verdenshistorien.

Du Yun: Where We Lost Our Shadows (2019)
Sofia Jernberg, mezzosopran
Ali Sethi, vokal
Shayna Dunkelman, perkusjon
Khaled Jarrar, film
Christian Eggen, dirigent
Oslo Sinfonietta

Konsert 2

I konsertens andre del går Du Yun inn i sitt «indie popdiva-modus» som leder av OK Miss. Hun grunnla det eksperimentelle bandet både som et rockeband, et kammerensemble og alt imellom. De har opptrådt på museer, i konsertsaler, på teatre og spilt musikk til stumfilmer over hele verden.

Du Yun, vokal & piano
Aakash Mittal, blåseinstrumenter
Nich Olas Farrell, gitar & elektronikk
Greg McMurray, gitar
Shayna Dunkelman, trommer

Konsert 3

Ali Sethi er en vokalstjerne og forfatter fra Pakistan som – i tillegg til å ha flere hitsingler – var med i filmen The Reluctant Fundamentalist fra 2013. Her får publikum høre hans berømte, klare og velklingende stemme for første gang i Norge – i en fremføring som blander elementer fra pakistansk klassisk musikk og global popmusikk –akkompagnert av to av medlemmene i OK Miss.

Ali Sethi, vokal
Greg McMurray, gitar
Shayna Dunkelman, trommer

(Foto: Qin Zhen)

ENG:

Traditions Under Pressure
Du Yun & Oslo Sinfonietta / OK Miss / Ali Sethi
Kulturkirken Jakob
19/9, 20.00
250/150 NOK
(Pre-concert talk at 19.00. Free entrance)

A three part evening following a musical itinerary that takes in New York, China, Pakistan and the refugee route from Syria to Europe

The event begins with a pre-concert talk:
Traditions Under Pressure
Du Yun, Ali Sethi and Ane Roggen in conversation with Rob Young (moderator)
The journeys now taken by millions of migrants force societies and local traditions to blend, accommodate and integrate. As societies change, so does their music, in cultural shifts that are both enriching and pressurising. This panel discussion will explore the benefits and challenges of this ongoing process.

Concert 1
Du Yun: Where We Lost Our Shadows (2019)
Oslo Sinfonietta
Sofia Jernberg – mezzo soprano
Ali Sethi – male voice
Shayna Dunkelman – percussion
Christian Eggen – conductor
Khaled Jarrar – film

An urgent new work by New York based Pulitzer Prize winner and Chinese composer Du Yun investigates the plight of refugees, in myth, history and the violent present.

Where We Lost Our Shadows is a powerful and timely new work for orchestra, including disturbing film sequences of a Syrian family crossing the Aegean Sea, shot by Khaled Jarrar, a Palestinian visual artist based in Ramallah. His footage shows just the most recent example of human migration that Yun’s composition explores, as well as expanding into a vision of human movement as a perpetual factor in world history.

Du Yun’s emotive music itself follows the migration of a musical language – devotional qawwali music that travelled from medieval Muslim India to Central Asia, Bengal, and South Asia – and incorporates text by the Palestinian poet Ghassan Zaqtan.

Together with Oslo Sinfonietta, Sofia Jernberg (Norwegian jazz/experimental singer), Ali Sethi (Pakistani vocal star) and New York percussionst Shayna Dunkelman perform this urgent and important musical testament that shifts between political reality and allegorical representations of global exodus.
Produced in collaboration with Oslo Sinfonietta.

Concert 2

OK Miss

Du Yun – vocal/piano
Aakash Mittal – winds
Nich Olas Farrell – guitar/electronics
Greg McMurray – guitar
Shayna Dunkleman – drums

For the second part of the concert, Du Yun enters her ‘indie pop diva’ mode as leader of OK Miss. She founded this experimental band as both a rock band and chamber ensemble, and many points in-between. The group has performed at museums, concert halls, theatres, and for silent films allover the world.

Concert 3

Ali Sethi – vocal
Greg McMurray – guitar
Shayna Dunkelman – drums

Ali Sethi is a successful vocal star and author from Pakistan who, as well as having various hit singles, appeared in the 2013 film The Reluctant Fundamentalist. Here he demonstrates his acclaimed, soaring voice – blending elements of Pakistani classical music and global pop – in a solo set for the first time in Norway, accompanied by two members of OK Miss.

(Photo: Qin Zhen)

Where We Lost our Shadows is Co-commissioned by American Composers Orchestra, Southbank Centre, Carnegie Hall, The John F. Kennedy Center for the Performing Arts,
and Cal Performances – University of California, Berkeley. Part of the score was written during a residency at the C3A Centro de Creación Contemporánea de Andalucía (Córdoba, Spain)