17. Ultima 2019 – Jon Øivind Ness: Søppelsolen (WP)

Posthumt møte med kultfigur og poet Tor Ulven

17. september 2019


21:00

Jon Øivind Ness: Søppelsolen (2019, WP)
17/09, kl. 21
250/150

Tor Ulvens Søppelsolen (1989) er utgangspunktet for dette nye verket av komponist Jon Øivind Ness. Ness ble kjent med diktsamlingen som student, og har lenge ønsket å sette musikk til noen av diktene. Da han oppdaget disse på ny hadde kraften i billedspråket på ingen måte minsket, og Ness gjenfant raskt sin entusiasme og begeistring fra studiedagene.

I Søppelsolen, skrevet for det nyskapende Ensemble Ernst og vokalist Bård Bratlie, har komponisten forsøkt å fange kvaliteten i Ulvens poesi gjennom et lydlandskap av hviskende imitasjoner, sangutbrudd og abstrakte lyder. Ulven, som begikk selvmord i 1995, er ansett som en av Norges ledende poeter og språkkunstnere, og var sterkt påvirket av surrealistenes tekster. Søppelsolen er et posthumt møte mellom komponisten og dikteren.

Før konserten er det en panelsamtale om Tor Ulvens Søppelsolen i Krypten i Kulturkirken Jakob kl. 20. Panel: Anemari Neple, Jon Øivind Ness og moderator Audun Vinger. I samarbeid med Vinduet.

Ensemble Ernst. Bård Bratlie – solist.

ENG:

Jon Øivind Ness: Søppelsolen (2019, WP)
Kulturkirken Jakob
17/09, 21.00
250/150 NOK

Music inspired by a great work of modern Norwegian poetry

Søppelsolen (The Trash Sun) by Norwegian poet Tor Ulven is the starting point for this new piece by Norwegian composer Jon Øivind Ness. The composer was familiar with the 1989 collection since reading it as a student and always had ambitions to set some of its verses to music. When he recently rediscovered it, he was bowled over by the power of its imagery and reconnected with his youthful enthusiasm.

Writing for the progressively-minded Norwegian Ensemble Ernst, and the vocalist Bård Bratlie, Ness has tried to encapsulate the qualities of Ulven’s poetry in a glowing soundscape of whispered intimations, outbursts of song and abstract sounds. Ulven, who committed suicide in 1995, was considered one of Norway’s leading poetic stylists and was heavily influenced by surrealist texts. Søppelsolen is a posthumous meeting of minds between two great Norwegian cultural figures.

Ensemble Ernst. Bård Bratlie – soloist.

Pre-concert talk in Kulturkirken Jakob (Krypten) at 20.00 on Tor Ulven’s Søppelsolen. Panel: Anemari Neple, Jon Øivind Ness, moderator Audun Vinger. In collaboration with Vinduet.

(Photo: Gyldendal)