Gud og Hvermann: En profan, norsk messe

9. juni 2019


11:00

Hvordan er våre forestillinger omkring Gud knyttet til språket og kulturen som formidler det? Og hva kan en gudstjeneste bety for en som ikke er religiøs? Dette er noen av spørsmålene som belyses i det nye verket messe norvégienne profane.

Med utgangspunkt i de gamle katolske messeritualene har forfatter Linda Gabrielsen og komponist Tze Yeung Ho skapt en profan messe, «Gud og Hvermann» som går i dialog med sin Gud. Mer enn å underlegge seg eller prisgi, handler det om å lengte etter en Gud man tviler på at finnes, eller tør å tro på.

I tilknytning til urfremførelsen vil Alf van der Hagen samtale med Linda Gabrielsen om teksten.

NyNorsk Messingkvintett består av Erlend Aagaard-Nilsen, trompetist i Kringkastingsorkestret, og Jørgen Arnesen, Daniel Kjellesvik, Ingebjørg Bruket og Berger Iver Færder, alle frilansmusikere med utbredt erfaring fra orkestre og ensembler i Norge og Skandinavia. Ensemblet har siden debuten i 2016 urfremført hele 15 verk av komponister som Erlend Skomsvoll og Marcus Paus, og hatt suksessfylte samarbeid med artister som Tora Augestad og Ivar Nergaard. Forrige gang de gjestet Kulturkirken Jakob omtalte Klassekampen konserten som «en aften av vital velklang.»

Når NyNorsk Messingkvintett nå besøker Kulturkirken Jakob for tredje gang, har de med seg den estiske harpisten Liis Viira og den norske kontratenoren Sean Bell. Bell har samarbeidet med NyNorsk Messingkvintett siden 2017, og fikk strålende kritikker for sin rolle i den småabsurde barneforestillingen Eg er ein frosk. I Gud og Hvermann har han tatt over rollen som liturg.

Linda Cecilie Gabrielsen debuterte med romanen Kongen befaler i 2005, og arbeider nå med tekst innenfor flere ulike sjangre, blant annet scene og film.

Tze Yeung Ho er som komponist opptatt av tekst, særlig i en flerspråklig sammenheng. Han har samarbeidet med utøvere i forskjellige sjangre som fortellerkunst, slampoesi, samtidsteater og opera.

Illustrasjonsbildet er hentet fra boken Collage av Finn Aage Andersen.