Releasekonsert – Håpet er ei stjerne

Truede instrumenter

24. mars 2019


16:00

Fire instrumenter med stor tyngde og lange tradisjoner er truet. Rekrutteringen svikter. Nå tar obo, fagott, harpe og orgel til motmæle!

Fire utøvere har slått seg sammen for å vise hvor vakkert og uttrykksfullt nettopp disse instrumentene lyder både hver for seg og i samspill. Til glede for oss alle, til inspirasjon for kommende utøvere, og for å vise hva som står på spill, vil de presentere et ny-arrangert repertoar for en kvartett av musikklivets mest truede instrumenter. Albumrelease er 8. mars, og 24. mars kan du få oppleve ensemblet i aksjon i Kulturkirken Jakob!

Kirkelig Kulturverksted, som utgir albumet, har utfordret Henning Sommerro til å arrangere folketoner, salmer og utfordret utøverne selv til å komponere noe av musikken.
På repertoaret står derfor bl.a. «Som Maria lær at lytte» (folkemelodi fra Sunnmøre), «Kom regn fra det høye» (folkemelodi fra Tingvoll), «Den lyse dag forgangen er» (folkemelodi fra Bremnsnes), alle arrangert av Sommerro, samt Bønn og Preludium nr 2 av Uno Alexander Vesje.
Obo er et av de viktigste melodiførende instrumentene i et symfoniorkester. Fagott er treblåsernes familieoverhode, en karakteristisk farge i orkesteret som vi kjenner fra Dovregubbens Hall, Peter og Ulven og Torbjørn Egner. Harpe er blant verdens eldste instrumenter med en historie som strekker seg inn i mytenes verden hvor David spiller lindrende toner for Kong Saul. Orgel kalles «instrumentenes dronning» og troner i kirker og katedraler over hele verden. Som ensemble er instrumentene en perfekt blanding og ivaretar både solistisk uttrykkskraft og akkompagnerende fylde og puls.

Utøvere:
På fagott: Ådne Stålsett, på obo: Sigurd Greve, på harpe: Uno Alexander Vesje og på kirkeorgel arrangøren selv: Henning Sommerro.