Ensemble 96 / NyNorsk Messingkvintett: Minutter

En poesiaften for kor og messing

17. mars 2018


18:00

Minutter

en poesiaften for kor og messing
med tekster av Tor Ulven, Arne Ruset, Kurt Johannessen og Olav H. Hauge

Minutter, kanskje timer
av din egen eksistens

som du har glemt,
men som jeg

husker. Du lever
et hemmelig liv

i en annens minne

Til dette diktet av Tor Ulven har komponist Øyvind Mæland (født 1985) skrevet et nytt verk for kammerkoret Ensemble 96 og NyNorsk Messingkvintett. I kveld skal dette spennende verket urfremføres, og de to ensemblene har satt sammen et repertoar med et sterkt lyrisk tilsnitt.  Det er duket for noe så sjeldent som en poesiaften for messing og kor.

På repertoaret står også verk som tidligere er skrevet til disse ensemblene, blant annet Joachim Knopf sitt verk Konkylie, som er skrevet til Ensemble 96 og bygger på diktet med samme tittel av Olav H. Hauge, og Tze Yeung Ho og Kristin Bolstad sine verk for den nokså uvanlige kombinasjonen messingkvintett og kontratenor. Disse verkene har tekster av blant annet Kurt Johannessen og Arne Ruset, og kontratenor Sean Bell er solist.

Kammerkoret Ensemble 96 består av 24 høyt kvalifiserte sangere og er anerkjent både nasjonalt og internasjonalt gjennom konserter, (ur)fremføringer av samtidsmusikk og ikke minst sine prisbelønnede innspillinger. Ba?de Immortal Nystedt (2L-029, 2005) og Kind (2L-076, 2010) ble GRAMMY-nominert i kategoriene Best Choral Performance og Best Surround Sound. Immortal Nystedt ble videre kåret til en av Norgeshistoriens 100 beste plater av Morgenbladet i 2011. So is my love (2L-140, 2017) er GRAMMY-nominert i kategorien Best Surround Sound. Ensemble 96 arbeider målbevisst med å opprettholde en tydelig profil som samtidsmusikkensemble.
Nina T. Karlsen har siden 2011 vært korets faste kunstneriske leder.

NyNorsk Messingkvintett består av Brynjar Kolbergsrud, som er solotrompetist i Oslo-filharmonien, og Jørgen Arnesen, Daniel W. Kjellesvik, Ingebjørg Bruket og Berger Iver Færder som alle er frilansere. De satser på urfremførelser av ny musikk og sjangeroverskridende prosjekter, og har i løpet av det siste året urfremført en rekke verk av blant annet Erlend Skomsvoll, Nils Henrik Asheim og Ørjan Matre.

Ensemblet ønsker å utvide messingkvintettens klanglige rammer, og har gjennom sine samarbeid med kontratenor Sean Bell, organist Anders Eidsten Dahl og skuespiller og vokalist Ivar Nergaard på kort tid skapt seg et unikt repertoar med et særegent lydbilde.