Terje Vigen

Gard B. Eidsvold

2. november 2016


20:00

Tilgivelsens mulighet...

Hvem er vi når det virkelig gjelder? Hvilke handlinger velger vi i møtet med dem som har gjort oss urett; som har fornedret og krenket oss? Gjennom enkel tilretteleggelse for scene, og med originalskrevet musikk, oppstår et sterkt møte med et menneske som mister alt – og som i hevnens time velger tilgivelse.

Som los brukte Terje Vigen hele sitt voksne liv på å redde mennesker på ”den ytterste nøgne ø”. Selv bærer han i seg et evigvarende urolig hav etter å ha mistet sin datter og sin kone. Forsøket på å redde dem ved å ro til Danmark etter livsnødvendige matforsyninger, endte i fem års engelsk fangenskap. Da Terje Vigen senere i et skjebnemøte får muligheten til å hevne seg på mannen som tok ham til fange, lar han det fare. I et klart øyeblikk tilgir han både gjerningsmannen som tok fra ham alt, men han tilgir også seg selv i samme øyeblikk. Et mirakel for Terje Vigen og for menneskeheten.

Men er det ikke menneskelig å ville hevne seg? Hvordan faktisk kunne tilgi noe som er utilgivelig? Kan alt tilgis? I oss alle, i alle lag i samfunnet, eksisterer tilgivelsesaspektet – som vesentlig for å bygge verdier lokalt, nasjonalt og globalt. Ved bevisstgjøring av temaet setter vi søkelys på det som kan lindre og styrke samholdet i samfunnet – uten at det kreves religiøse bindinger. For det er mennesket som handler, velger og definerer verden rundt seg.

Ved å tematisere det psykologiske innholdet i diktet Terje Vigen setter man fokus på et universelt problem – og samtidig tydeliggjør og ufarliggjør man menneskets mørkere sider, de som gjerne dukker frem hos oss når vi gjennomgår store eller små kriser.

Terje Vigen er også så mye mer; det er vår kulturhistorie og vår arv – og det er et dikt fylt av håp og kjærlighet. Og om det er noe som har definert oss som folk er det vel havet, både havet vi høster fra, havet som krever oss, havet vi bærer i oss – og havet vi alle er en del av: det store menneskehavet.

Terje Vigen av Henrik Ibsen
Musikk Komposisjon: Terje Johannesen
Gitar og trompet: Terje Johannesen
Cello: Kaja Fjellberg Pettersen
Perkusjon: Helge Christensen
Forteller og fremføring Gard B. Eidsvold

Varighet ca 50 min

Produsent Teaterkompaniet V /Gard B Eidsvold