PRØYSEN TEL BY`N

23. november 2013


19:30

”Prøysen tel by’n”

”Jeg ville så gjerne si noe fint om Prøysen”  – Jan Erik Vold.

Sitatet er hentet fra en essaysamling fra 1984 (Her: Her i denne verden) av Jan Erik Vold hvor han blant annet løfter fram Alf Prøysen.

Det er mange som gjerne vil si noe fint om Alf Prøysen. Uansett hvem du snakker med i ulike miljøer enten det er musikk, litteratur,  ja i det hele tatt i alle sammenhenger  innafor kulturlivet – så holder de opp Prøysen som noe av det ypperste vi har i Norge – og som de også henviser til som en inspirasjonskilde.

Tarjei Vesaas fortalte at han en gang hadde vært på Holmenkollrennet i Oslo. ”Husmannspolka” ble spilt over høytaleranlegget – og folk på sletta sang. ”Tenk å kunne skrive noe slikt, som heile Holmenkollen kunne synga med på”, sa Vesaas.

Vi som vokste opp på femti og seksti tallet hørte Prøysen i barnetimen – Prøysen ble jo gjennom NRK hele Norges ”kosebamse”. 

Vi skal ikke ta fra folk bildet av den koselige og folkelige Prøysen, det er jo også noe av storheten hans at han favner så bredt og fjerner skillet mellom det ”høye og det lave” i kunsten.

 Problemet har vel allikevel vært at det ene bildet har fått dominere slik at det ikke er så lett å få øye på de andre sidene

 Det ligger nesten alltid ei blåtone gjømt i Prøysens tekster, de underforståtte meldingene som gjør at Prøysen er noe mer enn en visepoet fra Ringsaker. Det er egentlig verdenspoesi.

 

” Prøysen tel by’n”.

En hyllest til Alf Prøysen i Oslo på dødsdagen hans som er 23. november. En stor konsert hvor ulike artister fra ulike sjangre ”går løs” på Prøysen og lager sine egne versjoner av hans sanger. På den måten kan vi bidra til å føre Prøysen videre til nye generasjoner slik at han ikke ender opp som en museal dikter som kom fra Hedmarken en gang og som vi hørte på i barnetimen på femtitallet.

NOPA, Norsk Artistforbund, Josefine Visescene og Prøysenhuset sammen med alle artister har gått sammen i en gigantisk dugnad for å få til dette og lørdag 23. november 2013 blir det konsert i kulturkirken Jakob.

De som er med:

Inger Lise Rypdal

Anne Marit Jacobsen

Ragnar Hovland

Heidi Gjermundsen Broch

Viggo Sandvik

Sinikka Langeland

Helge Lien – piano

Rolf-Erik Nystrøm – saksofon

Hero